Kölyökvásárlási kisokos

Egy kis segítség a leendő gazdiknak eligazodni a tenyésztők világában. Összeszedtem a leggyakrabban feltett kérdésekre a választ, ezzel próbálok támpontot adni a kis jövevény érkezésének tervezésében. 

Avagy, hogyan válassz tenyésztőt, almot, kölyköt?

A nulladik lépés

Előszöris, amit mindenképpen el kell döntenünk, hogy tenyésztőtől vagy szaporítótól veszünk kiskutyát. Ez egy nagyon sokat és hevesen vitatott kérdés, pro-kontra érvelések sorozata, de aki egy kicsit utána olvas, érdeklődik, esetleg volt már negatív tapasztalata, pontosan tudja a választ.

A szaporító elsősorban arról ismerszik meg, hogy az általa árult kiskutyák származása nem, vagy csak részben ismert, tehát a kölykökhöz nem jár származási igazolás. Ez azt jelenti, hogy a szülők, illetve azok szülei és többi felmenői sem ismertek, ennél fogva nincs fogalma az utódokban esetlegesen megjelenő genetikai eredetű betegségek kockázatáról. A következő ismertető, hogy 6 hetes korukban már elvihetőek a kölykök. Súlyos probléma! 8 hetes kor előtt nem választható el a kölyök az anyjától. 2 hét az anya mellett borzasztóan sokat számít, tekintve hogy 8 hetes korukig szopiznak, ami ahogy az embereknél is, nagyon fontos az erős immunrendszer kialakításához. Nem beszélve arról, hogy egy 6 hetes kölyök emocionálisan sem elég fejlett ahhoz, hogy megfelelően tudjon kezelni egy teljes környezetváltozást. A szaporítótól elhozott kölyök ára kedvezőbbnek tűnhet, de sajnos a befektetett idő, pénz, energia is ezzel egyenesen arányos. Vannak sajnos akik tenyésztőnek adják ki magukat, hasonló árat kérnek a kutyákért, de ahol tudják becsapják a gazdikat, hamis papírokkal, hamis szűrési eredményekkel, szégyent hozva a becsületes tenyésztőkre.

Ezzel szemben a tenyésztő lelkiismeretesen, megfontoltan válogatja ki a párosításokat, figyelembe véve a származást, egészségügyi szűrések eredményét, testfelépítést, személyiségi jegyeket, fajtastandardet, mindezt anyai és apai oldalon egyaránt. A törzskönyvi adatok, szűrési eredmények, kiállítási- és munkaeredmények validitásáért felelősséget vállal. Tagja fajtagondozó szervezetnek, melynek tenyésztési szabályzatát betartja, egyesület által ellenőrzött és jóváhagyott tevékenységet folytat. A leendő és már meglévő gazdiknak bármilyen kérdésben szakszerű segítséget tud nyújtani. A kölykök születésük pillanatától kezdve szakértő kezek között cseperednek, minőségi tápot kapnak, többszörös féreghajtáson esnek túl, a koruknak megfelelő oltásokat megkapják. Ezt - ha kétségünk lenne - az egyesület alomellenőrzéssel biztosítja. Egy tenyésztőtől származó kölyök nem olcsó, ez tény. Viszont a befektetett idő, energia, pénz is ezzel egyenesen arányos, nem a törzskönyvezés miatt kerül ennyibe egy kölyök. A szülők szűrései, kiállításon való részvételük, a fedeztetés maga (főleg ha külföldre kell menni), a  minőségi táplálás, állatorvosi ellátás, egy alom felnevelése, nagyon költséges tételek. Ha hosszútávon nézzük a költségvetést, nem egy jövedelmező tevékenység, tehát pénzhajhászatról itt nincsen szó.

1. A számunkra megfelelő kennel és tenyésztő kiválasztása

Ne válassz elhamarkodottan, vedd fel a kapcsolatot a tenyésztővel, ismerkedj meg vele. Ha kölcsönös a szimpátia, akkor érdemes a továbbiakról beszélni, hiszen a későbbiek folyamán a kutya élete során sokszor kerül ismét kapcsolatba a gazdi és a tenyésztő, fontos hogy gördülékeny legyen a kommunikáció. Érdemes akár hónapokkal előbb feliratkozni egy alomra, évek óta túljelentkezés tapasztalható. 10/9 tenyésztő amikor érdeklődsz kérni fog egy bemutatkozó levelet, illetve kérdéseket fog feltenni. Ezt nem azért teszi hogy vájkáljon a magánéletedben és a pénztárcádban, hanem azért hogy felmérje, a kölyök milyen környezetbe fog kerülni, milyen családba, hol fog lakni, milyen céllal kerül a családodba, mennyi időt tudsz majd vele tölteni. Ezek a kiskutyák a tenyésztő számára olyanok, mint a saját gyerekei, ezért hidd el csak jót akarunk! 

2. Alomválasztás

Tudom, luxus erről beszélni, hiszen az ember örül ha egyáltalán fel tud iratkozni valakihez, de érdemes az anya és apakutya után is érdeklődni és a számunkra megfelelő párosításból választani kölyköt. Főleg ha esetleg a későbbiekben van kiállítási, vagy munkavonalú érdeklődésed. Amennyiben van, mindenképpen jelezd a tenyésztő felé, ez a kölyökválasztás során fontos információ lesz, ugyanis ez alapján tudjátok majd kiválasztani azt a kölyköt, aki feltehetően a legalkalmasabb lesz erre a célra. 

3. Kölyök kiválasztása

A kölykök születése után - változó hogy mikor - a tenyésztő előlegfizetési lehetőséget ajánl majd fel. Ettől nem kell megijedni, érdemes élni vele, illetve van aki negatív tapasztalatok miatt enélkül nem is ígér oda kölyköt. Így te is, és a tenyésztő is biztosítva lesztek arról, hogy a kiskutya a tiéd és 8 hetes korában el is viszed. A kölykök általában 6-7 hetes korukban kerülnek kiválasztásra. Ez történhet az előjegyzés időrendi sorrendjében, vagy közös megegyezés alapján. Ezutóbbi a magam részemről is preferált, azt jelenti, hogy a tenyésztő minden gazdinak ajánl egy olyan kölyköt az alomból, aki szerinte személyiségben, vérmérsékletben, energiaszintben, előzetesen jelzett egyéni igények alapján megfelel a család számára. Érdemes a tenyésztőre hallgatni, mert ő látja a kölyköket 0-24 órában, nála jobban senki nem ismeri őket, neki is az a legfontosabb, hogy a későbbiek folyamán harmonikusan tudjon együtt élni a gazdi és a kutya. Itt kanyarodnék vissza a kölcsönös bizalom kérdésére, többek között ezért is fontos, hogy megbízzunk a tenyésztő szaktudásában, és bátran elhigyjük hogy csak a legjobbat akarja nekünk. 

4. Elvitel utáni élet

A kölyök 8 hetes korában vihető haza adásvételi-szerződés megkötése után. Ezt előzetesen elküldheti neked a tenyésztő hogy olvasd át, de ha akkor látod először akkor sincs gond, olvasd át figyelmesen és beszéljétek meg mi mit jelent, mit hogy kell értelmezni. Általában ami minden tenyésztő szerződésében benne van, hogy bizonyos időközönként tájékoztasd a tenyésztőt a kutya hogylétéről, esetleg küldj pár képet, fussatok össze néha ha van rá lehetőség, ezt jelenti ha a "későbbi kapcsolattartás" kifejezést hallod. Ezt minden esetben vállalni kell. Cserébe a tenyésztő vállalja, hogy ha a későbbiekben bármi kérdés felmerül a kutyával kapcsolatban, segítségre van szükséged azonnal és készségesen segíteni fog.